IStock 000017138242XLarge2

Een tweede huis een plek onder de zon

Nu de spaarrente al tijden op bijna 0% staat, kiezen steeds meer mensen met spaargeld er voor om dit geld op een andere wijze rendabel te maken. Een klassieke auto, kunst of antiek, het kan allemaal maar waarom niet investeren in een recreatiewoning? Nederland kent talloze recreatieparken op mooie locaties waar volwaardige recreatiewoningen worden aangeboden. De statistieken wijzen uit dat een goede recreatiewoning een waardevaste belegging is. U bent uw spaargeld dus niet kwijt zoals dat met aandelen of bitcoins wel kan gebeuren.

Fiscaal geldt een tweede woning als box 3 bezit, dat geldt ook voor spaargeld op de bank. Van een recreatiewoning kunt u met uw gezin uiteraard zelf genieten, verhuren is ook een optie. Volgens het huidige belastingstelsel is inkomen uit verhuur van een tweede woning in box 3 vrij van inkomstenbelasting. Wel betaalt u over de waarde minus een eventuele hypotheekschuld de zogenaamde vermogensrendementsheffing. Die is echter meestal lager dan de te realiseren huuropbrengst.

Ook als u niet veel spaargeld heeft maar wel overwaarde in uw eigen huis, kunt u denken aan de aankoop van een recreatiewoning. Veel banken willen meedoen met een hypothecaire financiering waarbij de recreatiewoning en de overwaarde van de hoofdwoning als onderpand gelden. Bij de aankoop van een recreatiewoning moet u wel oppassen voor ingewikkelde juridische constructies met erfpacht, opstalrechten, verhuurplicht, lastige erfdienstbaarheden etc. etc. Vaak is ook sprake van allerlei parkregels en soms zelfs een ballotageregeling.

Een tweede woning kan eventueel ook al vast op naam van uw kinderen worden gezet, de toekomstige waardestijging komt hen dan later zonder erfbelasting toe.

Zijn er bij u plannen voor de aankoop van een tweede woning laat u dan vooraf goed informeren. De notaris is de specialist bij uitstek om u te behoeden voor juridische teleurstelling achteraf.

Deel dit bericht