De minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, kondigde in de Tweede Kamer maatregelen aan tegen vastgoedfraude en ondermijning. De Kamer van Koophandel (KVK) moet extra bevoegdheden krijgen om inschrijving in het Handelsregister te weigeren en als gevolg van de AML-verordening kunnen notarissen vanaf 2027 onderling gegevens delen.
Tijdens het debat kwam naar voren dat georganiseerde criminaliteit vastgoed inzet als witwasmachine, terwijl gemeenten onvoldoende middelen hebben om verdachte transacties te stoppen. De 4 grote steden pleiten daarom voor strengere regelgeving en bredere bevoegdheden voor de KVK. Ook het terugdringen van malafide bedrijfsconstructies en betere samenwerking tussen overheidsinstanties stonden centraal.
Knelpunten bij notarissen en meldplicht
Verschillende Kamerleden, waaronder Ingrid Michon-Derkzen (VVD) en Jesse Six-Dijkstra (NSC), wezen op de lastige positie van notarissen als poortwachters. Notarissen moeten ongebruikelijke transacties melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU), maar voelen zich soms onveilig doordat hun naam in strafdossiers kan opduiken. Michon-Derkzen pleitte daarom voor een anoniem meldsysteem. Tegelijkertijd waarschuwde Six-Dijkstra voor mogelijke 'grijze lijsten' tussen notarissen, waardoor personen in theorie nergens meer een woning kunnen kopen.
Gegevens delen
Minister Van Weel erkende de zorgen en benadrukte dat notarissen met de invoering van de AML-verordening in 2027 onderling gegevens kunnen delen. Tot die tijd blijft het FIU-meldpunt de aangewezen route voor het melden van ongebruikelijke transacties. In maart volgt een update over de uitwerking van deze verordening en andere maatregelen binnen de aanpak van financieel-economische criminaliteit.
Strenger toezicht op bedrijfsinschrijvingen
Songül Mutluer (GL-PvdA) en Michiel van Nispen (SP) vroegen aandacht voor misbruik van brievenbusfirma's en wensen extra bevoegdheden voor de KVK om dubieuze bedrijven te kunnen weigeren. De minister gaf aan dit mee te nemen in overleg met de KVK en het ministerie van Economische Zaken. Notarissen kunnen al in het Handelsregister 'op naam zoeken' van natuurlijke personen, wat als hulpmiddel dient voor het cliëntenonderzoek. Daarnaast gaf de minister aan dat de doorontwikkeling van de Wet Bibob momenteel wordt geëvalueerd. De Kamer ontvangt in het vierde kwartaal een update over mogelijke verbeteringen in financieel onderzoek en fraudeopsporing.
Toekomstige maatregelen
De SP gaf aan het initiatiefwetsvoorstel over het Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR) te willen oppakken. De minister zal het kabinetsstandpunt hierover bekijken. Er wordt ook gekeken hoe de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid gezamenlijk witwasbestrijding en de effectiviteit van bestaande maatregelen kunnen optimaliseren. Minister Van Weel sloot af met de belofte dat de Kamer in maart een update ontvangt over de voortgang van deze maatregelen. Hij onderstreepte het belang van samenwerking tussen KVK, gemeenten, notarissen en opsporingsdiensten om vastgoedfraude en georganiseerde criminaliteit effectiever aan te pakken.
Bron: knb.nl